Automaattinen henkilötunnistus kokeilussa suunnistuskisassa

FideraID -automaattinen henkilötunnistus ja kameravalvonta olivat kirjaimellisesti kenttätesteissä, kun palvelua kokeiltiin Turun suunnistajien järjestämissä lasten ja nuorten aluekilpailussa Raisiossa. Testi on esimerkki Fidera oy:n pitkäjänteisestä kehitystyöstä, jonka puitteissa FideraID -tunnisteita käytetään ja kokeillaan erilaisissa käyttötilanteissa ja ympäristöissä. Tarkoituksena on testata palvelua aidoissa sekä mahdollisissa uusissa tilanteissa.

Fidera henkilötunniste videovalvontaFideran Mikko Jalonen esittelee lähtöpaikalle asennetun Fidera ID-palvelun toimintaperiaatetta Turun suunnistajien toimitsijalle.

—Suunnistuskilpailupilotissa testattiin, kuinka suunnistajista havaitut automaattiset tunnisteet maastosta voidaan kohdistaa sieltä tuleviin videokuviin. Samalla kokeiltiin, voisiko tunnisteita hyödyntää tulospalvelun apuna, kuvaa itsekin suunnistusta harrastava Fideran partneri Mikko Jalonen. Jalosen mukaan teknologiayritysten on koko ajan kehitettävä palveluitaan ja tilaisuudet oikealla datalla testaamiseen ovat palvelun kehittämisen näkökulmasta kullanarvoisia.

Mahdollistaako automaattinen henkilötunnistus reaaliaikaisen tulos- ja videoseurannan?

— Tiedän, että kehittämämme teknologiapalvelu taipuu moneen käyttötarkoitukseen. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Tämän vuoksi testaamme palveluamme uusissa ympäristöissä. Uskon, että asiakkaammekin tulevat keksimään palvelullemme käyttötarkoituksia, jotka eivät edes ole tulleet meille mieleen, testejä läheltä seurannut Fideran toimitusjohtaja Martti Kuutti kertoo.

Suunnistustapahtumaan osallistui reilusti yli sata suunnistajaa, joiden numerolappuun kiinnitettiin kaksi FideraID -tunnistetta. Kahden tunnisteen avulla varmistettiin, että lukijat havaitsevat suunnistajan kaikissa tilanteissa.

Fidera henkilötunnisteet
Fidera ID -tunnisteet oli kiinnitettiin suunnistajien numerolappuihin.

Testin tarkoituksena oli tunnistaa ja identifioida henkilöt isossa massatapahtumassa sekä löytää videoaineistosta henkilöön kohdistuva videohavainto.

—Olimme asettaneet kamerat ja tunnisteiden lukijat lähtöön, yhdelle rastille metsässä sekä maaliin. Saimme kokeilusta paljon dataa, jonka avulla pystymme kehittämään palveluamme esimerkiksi siten, että järjestelmäämme voitaisiin käyttää vaikkapa jossain massajuoksutapahtumassa. Ajattele, jos voisit tulevaisuudessa seurata kaverisi maratonjuoksua New Yorkissa livenä Fideran palvelun kautta! Saisit reaaliaikaisten väliaikatietojen lisäksi videota maratonreitin varrelta, Kuutti visioi.

Fidera automaattinen henkilövalvonta
Lukulaite rekisteröi ja taltioi suunnistajan lähdön. Virta tuotettiin laitteeseen traktorin akulla.

—Luonnollisesti meillä oli myös tähän päivään sijoittuvia testiaihioita kokeilussamme. Testasimme, miten Fideran tekemä teknologia voidaan pystyttää maastokohteisiin ja kuinka data kerätään maastosta langattomasti Fideran palvelimiin, Kuutti jatkaa ja kertoo, että bonuksena tuli testattua sekin, miten ratkaistaan väliaikainen asennus kohteessa, jossa ei ole sähköä saatavilla.

Suunnistustapahtuman lähtöpaikka ja rastissa ollut lukija olivat paikassa, josta puuttui sähköt.

—Kokeilimme erilaisia akkuratkaisuja ja lopulta päädyimme käyttämään traktorin akkua. Ratkaisu toimi vallan mainiosti, Kuutti paljastaa.

Omat kehityshankkeet merkittäviä teknologiayritykselle

Fidera Oy:n henkilöstöllä on yhteensä kymmenien vuosien kokemus tietoliikenne-, teknologia- ja rakennustoimialoilta. Laaja kumppanuusverkosto teknologia- ja rakennusalalta tarjoaa monipuolisia testi- ja implementointikohteista, mutta, kuten suunnistustapahtumassa tehty kokeilu osoittaa, mielekkäiden uusien pilotointien alku voi löytyä myös harrastustoiminnan parista.

—Palvelumme on kehitetty Suomessa ja haluamme, että ne toimivat Suomen ankarissa olosuhteissa. Ehkä tärkein syy suunnistuskilpailussa tehdylle testille oli viedä palvelumme aidolle maastoretkelle ja tyytyväisinä totesimme, että ratkaisu toimii myös ”luonnossa”, Jalonen toteaa.

Fideran tuotteet on suunniteltu kaikkiin tehovalvontaa vaativiin kohteisiin, joissa kulkua valvotaan erilaisin järjestelmin. Fideran asiakkaita ovat niin turva- ja valvontapalveluita tarjoavat organisaatiot, kuin valvontaa käytännössä tarvitsevat loppukäyttäjät.

—Suunnistuskokeilussamme ”valvonta” ja ”automaattinen henkilötunnistus” oli kilpailun aikana toteutettu tulos- ja videopalvelu vaikka toki lopulliseen tulospalveluratkaisuun palvelussa on vielä matkaa, Jalonen päättää.

Automaattinen henkilötunniste ja videovalvonta
Fideran Tommi Leino esittelee testin vaiheita Fideran Mikko Kuutille ja Turun suunnistajien edustajille.