Isännöintiliiton energiabarometrin mukaan taloyhtiöt kärsivät lämmityskustannusten jatkuvasta noususta, ja isännöitsijät ja taloyhtiöt pohtivat jatkuvasti eri lämmitysmuotojen välillä erityisesti kustannusten puolesta. Lämmityskustannukset johtuvat osittain lämmitysöljyn hinnan rajusta noususta ja se on saanut taloyhtiöt harkitsemaan tarkkaan eri lämmitysmuotojen välillä.
Lämmitysmuotojen vertailu ja niiden väliltä kustannustehokkaimman valitseminen on yksi tapa vaikuttaa taloyhtiön lämmityskustannuksiin, mutta oli lämmitysmuoto mikä tahansa, on taloyhtiöiden silti mahdollista saavuttaa merkittäviä säästöjä parantamalla asuntojen ja kiinteistöjen energiatehokkuutta.
Energiatehokkuuden valvonnalla säästöjä
Isännöintiliitto korostaa lämmitysmuodon valinnan lisäksi, että jokainen kiinteistö on kuitenkin omanlaisensa ja vaatii aina yksilölliset selvitykset ja toimenpiteet.
Isännöintiliitto korostaa, että taloyhtiöissä pitää ymmärtää, ettei lämmitysmuodon valinta ole ainoa tie kustannussäästöihin. Energiatehokkuuden parantaminen lähtee liikkeelle energiaselvityksistä ja valvonnasta. Selvitysten perusteella valitaan taloyhtiölle parhaat, ekologisimmat ja kustannustehokkaimmat ratkaisut.
Suuret heittelyt lämpötilassa ja kosteudessa indikoivat usein esimerkiksi sitä, että asunnossa pidetään paljon ikkunoita ja ovia auki asuntoa viilennettäessä, ja tämän jälkeen pitämällä pattereita täysillä lämmitetään asunto uudelleen. Tämä nostaa kiinteistön kuluja merkittävästi, mutta tähän ongelmaan päästään kiinni olosuhdevalvonnalla.
Kahden asteen pudotus sisälämpötilassa leikkaa lämmityskustannuksia jopa 10%
Seuraamalla kiinteistöjen tai asuntojen lämpötilaa ja lämpötilan muutoksia voidaan seurata näiden energiankulutusta ja kustannuksia. Huonelämpötilojen pitkäaikaisen seurannan ja poikkeamien havainnoinnin avulla voidaan tehdä muutoksia huoneistojen lämmityksen suhteen tai jopa havaita selvät lämmityksen väärinkäytöt ja säästää selvää rahaa.
Helppo ja kustannustehokas ratkaisu sisätilojen olosuhdevalvontaan on edulliset ja langattomasti asennettavat olosuhdesensorit, jotka mittaavat asuntojen tai muiden sisätilojen lämpötiloja ja ilmankosteutta. Näistä saadun datan avulla on helppo päästä kiinni sisätiloissa tapahtuviin suuriin heitteilyihin lämpötilassa ja kosteudessa (indikoi esimerkiksi, että ovia ja ikkunoita pidetään auki samalla kun lämmitys on täydellä teholla) sekä tarkkailemaan huoneistojen sisälämpötilaa.
Lue lisää sisätilojen olosuhdevalvonnasta ja ratkaisustamme tämän linkin takaa. Mikäli olet kiinnostunut kuulemaan lisää palvelustamme, ole meihin yhteydessä!
Piditkö tästä julkaisusta? Jaa se sosiaalisessa mediassa!