Tämä artikkeli on alunperin julkaistu Fideran nettisivuilla vuonna 2018. Se julkaistaan uudelleen nyt aiheen ajankohtaisuuden vuoksi.
Tekniikka ja Talous julkaisi laajan artikkelin Fideran ja Finnsementin toteuttamasta IoT-pilotista, jossa Fideran kehittämän Fidera Secyrity Platformin avulla seurataan tehtaan sementtiuunin kuntoa reaaliajassa.
Pilotissa kerätyn datan avulla pyritään estämään laitteiden hajoaminen. Tehtaalla yli 2000 anturia kerää tietoa koneiden lämpötilasta ja värinästä. Poikkeamat normaalista indikoivat huoltotarvetta.
”Finnsementin tehtaat käydät vuorokauden ympäri, joten kaikki laiterikot ja tuotannon pysäytykset maksavat erittäin paljon”, toteaa tehdaspäällikkö Tommy Ranta Tekniikka ja Talous -lehdessä.
Koska kerätty data saadaan pilvipalveluun suoraan tukiasemasta, seuranta on hyvin kustannustehokasta. Yhden anturin hinnaksi tulee 10-30 euroa ja asentaminen käy nopeasti liimaamalla tai teippaamalla.
”Langaton mittaus ei ole yhtä tarkka kuin kaapeloitu, mutta se antaa riittävän tarkkaa dataa”, toteaa Fidera Oy:n toimitusjohtaja Mikko Jalonen uutisessa.
Hankkeen tavoitteena on kerätä tietoa pidemältä ajalta ja löytää riippuvuuksia koneiden kunnon ja datan välillä. DNA:n #IotNextLevel -hackathlonissa alkanut pilotti jatkuu nyt kehitysprojektina, jossa rakennetaan uusia mm. tekoälyyn perustuvia ratkaisuja.
Seuranta voidaan ottaa nopeasti käyttöön
Fidera Security Platform eroaa muista markkinoilla olevista IoT -ratkaisuista siinä, että se voidaan ottaa nopeasti käyttöön asiakasyrityksissä.
Voimme toteuttaa toimivan proof-of-conceptin tuotantokäyttöön muutamassa viikossa kiinteään hintaan. Tarvemäärittely ja kerätyn datan luonne määritellään yhdessä asiakkaan kanssa ja asiakaspilotti voidaan käynnistää parin-kolmen viikon sisällä tarvemäärittelyissä.
Viime viikolla Yepzon oy:stä, joka tunnetaan erityisesti paikannuspalveluistaan, tuli Fideran osaomistaja. Fideran asiakkaille tämä merkitsee entistä laajempia monitorointi- ja seurantamahdollisuuksia ja ensimmäiset avaukset teollisuuteen on jo tehty molempien teknologioita hyödyntäen.
Lue Tekniikka ja Talous -lehden artikkeli kokonaisuudessaan tästä. Uutisessa on käytetty kuvituskuvana lehden paperisesta versiosta, jossa teksti on blurrattu tekijänoikeussyistä.
Piditkö tästä julkaisusta? Jaa se sosiaalisessa mediassa!